Gnocchi z pieczonych ziemniaków z boczkiem i pieczarkami.

Uwielbiam kluski prawie tak samo jak pizzę i makaron. Kiedyś notorycznie kupowałem gotowe gniocchi w pobliskim sklepie i tylko odgotowywałem. Aż zorientowałem się, że zrobienie ich samemu nie kosztuje wcale więcej czasu, a przy odrobinie wprawy wychodzą za każdym razem. Kiedyś szukając innego przepisu na blogu whiteplate.pl natknąłem się na przepis na gniocchi z pieczonych ziemniaków. Jak dla mnie ideał i w dodatku mniej czasochłonnych od gotowanych. Smakują też dużo lepiej i można używać mniej mąki przez co są delikatniejsze.

Składniki:

Przepis:
/dla 4 osób/

8 średniej wielkości ziemniaków
ok. 1/2 szkl mąki
sól
1 żółtko
szczypta gałki muszkatołowej swieżo zmielonej

sos:

30dkg wędzonego boczku

kilka pieczarek

50 g sera gorgonzola
1/2 szkl śmietany minimum 18%
świeże zioła (rozmaryn, bazylia, szałwia, mięta)
50 g masła (ok. 3 łyżek)
pieprz

Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Spryskujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy godzinę.
Obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem (nie miksujemy!), mieszamy z żółtkiem, mąką, gałką muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 2 części.
Na posypanej mąką stolnicy z każdej części rękoma formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm. Nożem dzielimy na kluski długości ok. 2 cm. W każdej klusce końcem łyżki lub kciukiem robimy wgłębienie.

W garnku gotujemy dużą ilość osolonej wody. Wrzucamy kluski i kiedy wypłyną na wierzch (po ok. 1-2 minutach), natychmiast wyjmujemy na talerz. Na wierzch kładziemy kawałek masła, dzięki czemu kluski się nie posklejają.

sos:

Boczek kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż pieczarki lekko zbrązowieją a boczek trochę się wytopi. Następnie dodajemy łyżkę masła, kruszymy ser i zalewamy śmietaną. Mieszamy przez 2-3 aż ser się rozpuści i całość zamieni w gładki sos. Dodajemy drobno posiekane zioła i zdejmujemy z ognia.

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *