pancakes z karmelizowaną gruszką

Dziś walentynki. Od tygodnia chodziłem i mędziłem M, że chciałbym pancakes’y na śniadanie. Uwielbiam zwykłe naleśniki zwłaszcza podsmażane z twarogiem i różnego rodzaju marmoladami, ale od czasu do czasu mam ochotę na znany z amerykańskich filmów cud. U nas w domu od naleśników jest M (po prostu robi lepsze) i muszę sobie na nie zawsze zasłużyć :) Dziś niestety pospała a ja z małą od rana zamelinowaliśmy się w kuchni przygotowując delicje na resztę dnia. Już przy garach poniosła mnie odwaga i postanowiłem wyręczyć M przy pancake’sach. Szukanie przepisów na słodkie dania zawsze zaczynam od bloga Zosii Cudny – makecookingeasier – i tym razem się nie zawiodłem. Przepis na placuszki pyszny i szybki, do ogarnięcia bez najmniejszego doświadczenia. Wyszło dokładnie 10szt jak w przepisie:

Składniki: (przepis na 10-12 placuszków)

2 jajka

1 szklanka jogurtu

1 szklanka mąki

3 duże łyżki masła

1 łyżka startej skórki z cytryny

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

A oto jak to zrobić:

1. Jajka ucieramy z cukrem i jogurtem na białą masę (najlepiej w mikserze). Następnie dodajemy startą skórke cytrynową i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy na patelni, a gdy ostygnie dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.

2. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

3. Ostrożnie łączymy suche składniki z mokrymi, czyli przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz masę jajeczną. W tym przepisie, kluczowe jest ręczne mieszanie produktów. Jeżeli użyjemy do tego miksera, w efekcie końcowym ciasto nie będzie puszyste. Przykrywamy na 10-12 minut, aż trochę urośnie.

4. Rogrzewamy patelnie z odrobiną masła i smażymy placuszki na małym ogniu. Możemy przykryć pokrywką. Po smażeniu, odsączamy tłuszcz za pomocą papierowego ręcznika.

Komentarz: Jeżeli uznamy, że ciasto jest za gęstę, możemy śmiało dodać trochę mleka.

 

W przepisie była wersja z pomarańczą bananami i miętą. Ja miałem pod ręką gruszkę, więc na szybko ją skarmelizowałem, dzięki czemu uzyskałem jeszcze pyszny słodki sos. Gruszkę pokroiłem w plastry. Na patelni rozgrzałem trochę masła i dosypałem sporą ilość cukru. Jak się roztopił wsypałem gruszki i podsmażyłem przez ok 10, aż zmiękła. Gruszka puściła sok i wyszła z tego też całkiem przyjemena polewa do placków.

Smacznego!!!

 

PS. M były wniebowzięta!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *