makaron z pomidorami, cukinią i chorizo

Od tygodnia za mną chodziło. W końcu nie było wymówek. Jak każda pasta przepis banalny a wykonanie zajęło max 20min. Idealny na zabiegany dzień.

200g makaronu spaghetti

pół dużej cukinii

70g chorizo

puszka pomidorów bez skórki

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

łyżeczka miodu

sok z połowy limonki

zioła, sól, pieprz

 

Makaron ugotować al’dente. W małym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć przez 30s posiekany ząbek czosnku. Wlać pomidory z puszki i zostawić na wolnym ogniu. Obrać i pokroić w plastry cukinię i zgrilować na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Dodać do pomidorów razem z pokrojonym chorizo. Gotować na wolnym ogniu kilka minuta aż całość zgęstnieje a pomidory się rozpadną. Dodać zioła (dowolne byle świeże – ja użyłem mięty, rozmarynu i dużej ilości kolędry), dosolić i dopieprzyć do smaku. Zdjąć z gazu i dodać łyżeczkę miodu oraz wcisnąć sok z połowy limonki. Wymieszać i gotowe. Zazwyczaj dolewam 2-3 łyżki wody z makaronu dla smaku ale nie jest to konieczne.

No…udało się…. pierwsze koty za płoty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *